KLAUZULA INFORMACYJNA

Wypełniając obowiązek prawny uregulowany zapisami art. 13 rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) Dz. U. UE . L. 2016.119.1 z dnia 4 maja 2016r, dalej jako „RODO”, informujemy, że:
1. dane Administratora i Inspektora Ochrony Danych znajdują się w linku „Ochrona danych osobowych”,
2. Pana/Pani dane osobowe w postaci adresu IP, są przetwarzane w celu udostępniania strony internetowej oraz wypełnienia obowiązków prawnych spoczywających na administratorze(art.5 ust.2 RODO),
3. dane osobowe mogą być przekazywane organom państwowym, organom ochrony prawnej (Policja, Prokuratura, Sąd) lub organom samorządu terytorialnego w związku z prowadzonym postępowaniem,
4. Pana/Pani dane osobowe nie będą przekazywane do państwa trzeciego ani do organizacji międzynarodowej,
5. Pana/Pani dane osobowe będą przetwarzane wyłącznie przez okres i w zakresie niezbędnym do realizacji celu przetwarzania,
6. przysługuje Panu/Pani prawo dostępu do treści swoich danych osobowych oraz ich sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania lub prawo do wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania,
7. ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do Prezesa Urzędu Ochrony Danych Osobowych,
8. podanie przez Pana/Panią danych osobowych jest fakultatywne (dobrowolne) w celu udostępnienia strony internetowej,
9. Pana/Pani dane osobowe nie będą podlegały zautomatyzowanym procesom podejmowania decyzji przez Administratora, w tym profilowaniu,
10. po zamknięciu okienka, do klauzuli informacyjnej masz dostęp w górnej części strony.
zapoznałem/zapoznałam się

Klub Absolwenta

Klub Absolwenta w ZSS nr 2 w Łodzi powstał z inicjatywy absolwentów, ich opiekunów i nauczycieli.

     Inspiracją do powołania Klubu była obserwacja losu absolwentów ZSS nr 2. Nauczyciele obserwowali, że opuszczenie szkoły wiąże się dla wielu osób niepełnosprawnych z drastycznym ograniczeniem aktywności i możliwości kreowania własnego rozwoju. Dotyczy to szczególnie osób z głęboką i znaczną niepełnosprawnością intelektualną oraz osób z niepełnosprawnością sprzężoną. Brak dla nich miejsca na rynku pracy, a znalezienie placówki pobytu dziennego jest trudne. Opiekunowie absolwentów obserwują stopniową utratę nabytych w szkole umiejętności i zawężenie liczby kontaktów społecznych do najbliższej rodziny.

     Aby zapobiec wykluczeniu społecznemu i utracie samodzielności, a także stworzyć młodym ludziom możliwości do korzystania z posiadanej wiedzy i umiejętności postanowiliśmy zorganizować na terenie szkoły miejsce oferujące, wsparcie, pomoc, przyjaźń, wspierające kreatywność, aktywność i stymulujące rozwój.  

     Zajęcia w naszym Klubie odbywają się raz w tygodniu (w środy) i trwają 3 godziny. W tym czasie staramy się odpowiadać na aktualne potrzeby młodzieży uczestniczącej w spotkaniach. Prowadzimy zajęcia usprawniające, artystyczne, kulinarne, komputerowe, sportowe. Mamy nadzieję, że uda nam się także zaprosić do szkoły ciekawych ludzi jak również skorzystać z kulturalnych propozycji miasta.

    W środy od godz.16 do 18 zapraszamy rodziców naszych absolwentów do kawiarenki, gdzie będą mogli liczyć na wzajemne wsparcie i pomoc psychologiczną.